General Graded Examinations

 

Alle lessen worden op een pedagogisch verantwoorde manier gegeven. Indien de klassen te groot zijn, worden deze opgesplitst om de voorrang te kunnen blijven geven aan de kwaliteit van de lessen. Elke leerling wordt individueel beoordeeld waardoor er zeker rekening gehouden wordt met de fysieke en mentale toestand van het kind. Hierdoor kan het beste uit elk kind gehaald worden: een optimaal gebruik van hun lichaam, zonder het te moeten forceren, de ontwikkeling van het ritmegevoel en het stimuleren van het dansplezier.

Jaarlijks kunnen kinderen deelnemen aan examens georganiseerd door de Royal Academy of Dance. Dankzij deze examens worden de leerlingen, maar ook de docent zelf door dit systeem gecontroleerd.

 

 

 De Graded Syllabus (Grade 1 - 5 + Higher Grade 6-7-8 Award) bestaat uit 3 verschillende onderdelen:

° Klassiek: het klassieke werk is de fundering en het belangrijkste onderdeel van de Graded Syllabi.

° Free movement: dit onderdeel bevat bewegingen die eigen zijn in andere dansstijlen zoals natuurlijke bewegingen, contemporary dance en Griekse dans.

° Characterdans: characterdans is de theatrale presentatie van nationale dansen, gebruikmakende van de originele etnische dansen en muziek, aangepast aan het theater. De Hongaarse, Russische, Oekraïnse, Poolse, Spaanse en Italiaanse stijl werden geselecteerd omwille van hun historische waarde in de ontwikkeling van de 'full-length' klassieke balletten.

 

De Higher Grades 6 - 7 - 8 Award zijn door de grote invloeden uit de 'Romantische Periode' meer theatergericht. Het klassieke repertoire ( o.a. Bournonville-stijl) en Hongaarse, Poolse en Russische characterdansen zijn fragmenten die herkenbaar zijn in de wereldberoemde klassieke balletten (Zwanenmeer, La Sylphide, Schone Slaapster, Coppelia enz.)

Om de dansers te laten begrijpen dat dit een deel van het danserfgoed is, krijgen zij de opdracht om een eindwerkje te maken over deze periode in de dansgeschiedenis.

 

NIEUW:

Discovering Repertoire is een klassiek ballet-performanceprogramma, een innovatief nieuw concept van de Royal Academy of Dance. Uniek is dat het programma het bekende klassieke repertoire bevat, wat betekent dat studenten de originele choreografie zullen leren en dansen die ze op het podium hebben gezien, op muziek die ze kennen en waar ze van houden.

 
 

Equivalent:

Variations:

Level 2

Grade 5/Intermediate Foundation

Coppélia, Giselle

Level 3

Grades 6–8/Intermediate & Advanced
Foundation

Paquita, The Sleeping Beauty

Level 4

Advanced 1 & 2

The Nutcracker, Swan Lake

De variaties werden aangepast aan elk niveau bv.. in Level 2 zal men een versimpelde versie van de variatie instuderen, terwijl men in Level 4 de volledige variatie zal aanleren.

Elk niveau bestaat uit 3 modules:

  • Unit: Class - barre and centre
  • Unit: Variation 1 – development exercises and Variation 1
  • Unit: Variation 2 – development exercises and Variation 2

 

Elke kandidaat ontvangt, na het slagen van de RAD examens, een rapport, diploma en medaille. Nadat men geslaagd is op Higher Grade 6, kan men al lid worden van de RAD (Affiliate Student Membership). Het slagen op de Graded Examinations kan de ladder zijn naar de Vocational Graded Syllabus van de RAD. Alle studenten dienen zich te houden aan het advies van hun docent aangaande hun capaciteiten.

 

De RAD heeft onlangs de inhoud van alle graden aangepast. Vanaf nu werken we 2 jaar over een graad. Wanneer de dansdocent vindt dat de dansers eerder gereed zijn of meer tijd nodig hebben voor een examen zal dit aan de ouders meegedeeld worden.